De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Architect

Een architect is iemand die gebouwen of delen daarvan ontwerpt. Behalve ontwerpen zorgt de architect er ook voor dat het ontwerp technisch en financieel in orde is en aan de wensen van de opdrachtgever voldoet. De architect begeleidt vaak ook het proces van het bouwen en zorgt dat het ontwerp recht wordt gedaan.

Waarom een architect?

Als je een woning hebt die je uit wil breiden omdat je bijvoorbeeld toch al bezig bent met klussen omdat je woningisolatie wilt aanbrengen, dan heb je vaak twee opties. Je kunt gaan voor een fabrieksuitbreiding en één van de vele standaardpakketten kiezen en voor relatief weinig geld een uit- of aanbouw laten plaatsen. Je bent goedkoop uit, maar hebt geen persoonlijk en op maat gemaakte uit- of aanbouw. De andere optie is om het project op maat te laten maken. Je doet er dan vaak verstandig aan om bij wat ingrijpendere verbouwingen een architect een opzet te laten maken. Op die manier weet je zeker dat het nieuw te bouwen deel goed bij de huidige stijl van de woning past. Vaak is het verschil tussen de projecten waar wel en geen aannemer bij betrokken is geweest goed te zien en zijn architectonische gebouwen duidelijk beter afgestemd op de stijl van de woning.

Kun je niet zelf een uit- of aanbouw ontwerpen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de taken uit te voeren die een architect normaliter uitvoert. Het voordeel is natuurlijk wel dat je goedkoop uit bent omdat je de architect niet hoeft te betalen, maar het nadeel is dat je zelf over het algemeen minder expertise hebt dan de architect en de kans op fouten dus ook groter is. Ook kun je gebruik maken van online tools, maar schieten deze vaak tekort omdat het slechts om basishulpmiddelen gaat. Bovendien hebben particulieren vaak niet de kennis om het bouwsel bouwkundig en technisch in goede staat te tekenen, wat voornamelijk bij wat grotere projecten gevaarlijk kan zijn.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.