De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Calcium-chloride

Gebruik van calcium-chloride in de zogenaamde Manta- en kwaaitaalvloeren is een bekend probleem. Maar waarom is calcium-chloride zo slecht voor gewapende vloerdelen? Niet elke Manta- en kwaaitaalvloer kent problemen. Dit verschil moet ergens vandaan komen.

Wanneer schadelijk?

In principe is calcium-chloride niet schadelijk voor gewapend beton, bij overmatig gebruik is dit echter wel het geval. Als het beton zich bevind in een vochtige ruimte met voldoende zuurstof versneld calcium-chloride het roestproces van de bewapening. In een droge ruimte zal het probleem vaak niet optreden en ook als het beton zich continue compleet onder water bevindt is er geen probleem, omdat er geen zuurstof bij kan komen. In Mantavloeren als kwaaitaalvloeren is calcium-chloride in sommige gevallen extra toegevoegd om zo het uithardingsproces te versnellen. Ideaal op korte termijn, funest op lange termijn.

Wordt calcium-chloride nog steeds gebruikt in betonvloeren?

Tegenwoordig is calcium-chloride nog slechts in beperkte mate toegestaan in betonvloeren. Al sinds 1974 is het percentage teruggebracht tot 0,3% op cementbasis. Hiervoor was het maar liefst 2%. Een duidend verschil dus. Het nadeel van bijvoorbeeld de kwaaitaalbetonvloeren was dat deze van vrij slechte kwaliteit zijn en dus geen hoge dichtheid hebben. Hierdoor was het percentage in verhouding een stuk hoger.

Hoe herken je schade door calcium-chloride?

Als je vermoedt dat je vloeren hebt met teveel calcium-chloride kan je dit vaak makkelijk vaststellen door te kijken of je roestplekken signaleert. Daarnaast kan je letten op afgebrokkeld beton. Plekken waar het veel voorkomt is in kruipruimtes onder een huis, maar het is ook wel zichtbaar bij bijvoorbeeld overhangende balkons. Als je potentiƫle schade vaststelt is het verstandig een bouwkundige in te schakelen om je te helpen bij het oplossen van het probleem.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.