De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

CV ketel

Een CV ketel is de warmtebron van vrijwel elk modern huis. De CV ketel stuurt niet alleen de centrale verwarming aan, maar ook de tappunten in en rondom het huis waar warm water moet kunnen worden getapt.

Moet ik mijn woning isoleren?

Als je een CV ketel hebt, doe je er verstandig aan de woning goed te isoleren. De moderne CV ketels zijn erg zuinig en hebben vaak een rendement dat hoger is dan 100 procent. Dit kan behaald worden door bijvoorbeeld restwarmte van water dat het riool in gaat te hergebruiken en hiermee het te verwarmen water alvast iets voor te verwarmen.

Wanneer je woning niet goed is geïsoleerd, ben je dit hoge rendement eigenlijk direct alweer kwijt. We willen allemaal een ketel met een zo hoog mogelijk rendement, maar toch zijn we helemaal niet happig om onze woningen goed te isoleren.

Wat zijn de voordelen van woningisolatie?

Wanneer een woning goed is geïsoleerd, wordt het veel aangenamer om er te verblijven. De woning warmt minder snel op waardoor deze relatief koel is in de zomer, en koelt minder snel waardoor hij relatief warm is bij lage buitentemperaturen. Bovendien heeft een goed geïsoleerde ruimte een veel constantere binnentemperatuur. Bij slecht geïsoleerde woningen is vaak te merken dat de temperatuur bij de ramen veel lager is dan bijvoorbeeld in het midden van de ruimte. Hierdoor is het veel minder aantrekkelijk om in die ruimte verblijven. Het isoleren van een ruimte is iets dat vaak eenmalig moet gebeuren en daarna jarenlang zijn vruchten afwerpt, zowel financieel gezien als besparing op de stookkosten, als praktisch gezien in het verhoogde wooncomfort.

CV-capaciteit

Om een behaaglijke woonomgeving te creëren is het belangrijk om je CV-capaciteit hierop aan te passen. Online zijn hiervoor verscheidene tools te vinden om dit makkelijk uit te rekenen. De basis voor de berekening is vrij simpel.

Waar moet rekening mee worden gehouden?

Om de gehele cv-capaciteit van een woning te berekenen moet rekening worden gehouden met een aantal dingen. Allereerst moet je bedenken wat voor soort woning je hebt en hoe goed deze geïsoleerd is. Hierbij speelt bouwjaar vaak een rol, hoe nieuwer de woning, hoe beter geïsoleerd. Daarnaast moet je rekening houden met hoeveel warm water je in je woning verbruikt naast het verwarmen van de woning. Vervolgens heb je de volledige inhoud in kubieke meters nodig voor de berekening.

Hoe bereken je CV-capaciteit per woongedeelte?

Je kan CV-capaciteit eenvoudig berekenen door de inhoud van het vertrek te vermenigvuldigen met het wattage dat nodig is per vierkante meter. Voor een woonkamer is dit wattage ongeveer 75 watts. Voor overige vertrekken is dit iets minder.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.

Ga naar:
CV ketel