De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Dakisolatie

Dakisolatie icoonWarmte stijgt en het dak van een woning is dus, indien niet goed geïsoleerd, de grootste verliespost van warmte van een huis. Of anders gezegd, wie zijn dak niet van voldoende isolatie voorziet, zal een hele winter dubbel zoveel verwarming moeten verbruiken. Het loont dus de moeite om het dak goed en voldoende dik te isoleren. Dakisolatie bespaart je immers veel geld.

Stop warmteverlies via je dak!
Ook in Nederland komt warmteverlies via het dak vooral voor bij oude huizen (woningen gebouwd voor 1970). Op onderstaand foto, gemaakt vanuit een vliegtuig met een infraroodcamera, is te zien dat er aanzienlijk veel warmte via daken in een wijk in een grote stad in Nederland verloren gaat. Dakisolatie is het antwoord en kun je dit verlies redelijk eenvoudig voorkomen. Door deze investering te doen krijg je een lagere energierekening voor terug. Niet gek dat veel huiseigenaren voor onder andere dakisolatie kiezen.

Satellietfoto daken met/zonder dakisolatie
De rode vlekken geven warme gebieden aan. Het dak van een woning, winkel, kantoorpand ed. hoort NIET warm te zijn! Hoe roder, hoe meer warmte er verloren gaat.
Onnodig en zonde van het geld dus.

Wat is dakisolatie?

We beginnen met een korte video om te laten zien wat dakisolatie is, wat de voordelen zijn en wat de besparing op je jaarlijkse stookkosten zal zijn.

Soorten dakisolatie

Binnen dakisolatie zijn er verschillende materialen te vinden die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Het belangrijkste is de isolatiewaarde van het materiaal. Dit wordt uitgedrukt door middel van een R waarde en bij het isoleren van een dak kies je voor een waarde van 1,3 of beter. Daarnaast zal je keuze ook beïnvloed worden door het type dak. Is dit een hellend of een plat dak? Heb je een verwarmde zolderruimte of niet? Wordt de ruimte onder het dak verwarmd? En welk budget heb je voor de dakisolatie voorzien? De kosten voor dakisolatie zijn vooral afhankelijk van het isolatiemateriaal. Allemaal zaken die een grote invloed hebben op wat je dus uiteindelijk moet investeren.

Er zijn vier soorten materialen die zich uitstekend lenen voor dakisolatie:

  • Hardschuimplaten: Dit zijn platen isolatiemateriaal die een brandvertragende werking kennen en weinig of geen vochtopname hebben. Ze zijn vrij milieuvriendelijk en lenen zich zowel voor toepassingen bij een plat als hellend dak. Het grootste voordeel van de hardschuimplaten is het gebruiksgemak. Je vindt ze in verschillende maten en diktes en je kan ze zelf op maat snijden zonder al te veel kennis of moeite.
  • Glaswol: Glaswol kan je verkrijgen in dekens of platen en is eveneens onbrandbaar. Daarnaast is glaswol waterafstotend en ook een prima materiaal voor geluidsisolatie. Meestal zit er aan één kant van de plaat of het deken een aluminiumfolie die als damp-remmende laag fungeert. Glaswol is een prima isolatiemateriaal voor het dak, maar moeilijker te hanteren dan hardschuimplaten. Omdat glaswol irritatie veroorzaakt heb je beschermende kledij en een stofkapje nodig bij het plaatsen ervan.
  • Steenwol: Steenwol is vergelijkbaar met glaswol op gebied van eigenschappen en verwerking. Het is gemaakt van vulkanisch gesteente en eveneens een goed isolatiemateriaal.
  • Aluminium noppenfolie: Een materiaal dat makkelijk werkbaar is en dus ideaal wanneer je zelf je isolatie wilt plaatsen. De folie is dampdicht en kaatst de warmte terug zodat het niet verloren gaat.

Dikte isolatiematerialen

In sommige gevallen moet je rekening houden met de dikte van de isolatie (bijvoorbeeld bij beperkte ruimte). Hieronder zie je wat de dikte is van de verschillende soorten dakisolatie die je kunt gebruiken.

Soort isolatiemateriaal Dikte in cm
Glaswol 10
Steenwol 10
EPS (platen van piepschuim) 10
XPS platen 7 – 9
PUR platen (hardschuim) 6 – 9
PIR platen 5
Recyclebare isolatiematerialen (vlas, wol, kurk, etc.) 10 – 13
Reflecterende folie 7

Welke soort isolatie moet ik kiezen?

De meest geschikte dakisolatie materiaal is niet zo gemakkelijk aan te wijzen. Het hangt voornamelijk af van de eisen aan de constructie en natuurlijk de woning zelf. Hierboven hebben we de diktes van de isolatiematerialen aangegeven. Dit omdat het zo kan zijn dat er beperkte isolatieruimte is. Het kan ook zijn dat je graag isolatiemateriaal wilt dat geluiddempend werkt. Je zou dus voor jezelf moeten nagaan wat je wel en niet wilt. Aan de hand van jouw wensen kan je een goede keuze maken. Kun je geen keuze maken? Vraag dan vrijblijvend advies aan.

Besparing en rendement dakisolatie

Handig om te zien is wat de besparing per jaar zal zijn en is het goed om te bekijken wat beter is: uitbesteden of zelf doen. Let wel op dat de prijzen van isolatiebedrijven flink uiteen kunnen lopen. Via onze website kun je gratis en vrijblijvend meerdere prijsopgaven opvragen. Zo krijg je beter inzicht in de prijzen.

De gegevens hieronder zijn gebaseerd op een eengezinswoning van 76 vierkante meter dakoppervlak en 52 vierkante meter zolderoppervlakte. De gemiddelde temperatuur buiten is 16 graden. We gingen uit van een gasprijs van zo een 62 eurocent per kubieke meter gas (prijspeil januari 2018).

Type dak Uitbesteding Zelf doen Jaarlijkse besparing
Schuin dak (onverwarmd) €1.250,- tot
€1.500,-
€350,- tot €500,- 650 m3 gas
(+/- €400,-)
Schuin dak (verwarmd) €4.250,- tot
€4.500,-
€800,- tot €950,- 1.050 m3 gas
(+/- €660,-)
Zolder vloer (onverwarmd) €1.000,- tot
€1.250,-
€250,- tot €400,- 720 m3 gas
(+-/ €490,-)

Laat een isolatiespecialist je meer vertellen over de jaarlijkse besparing die je kunt behalen.

Dakisolatie

Binnen- of buiten dakisolatie?

Bij een plat dak is het altijd aangeraden om langs buiten te kiezen voor dakisolatie. Dit is niet zo eenvoudig en laat je het beste door een professional doen. Wanneer je een plat dak langs de binnenkant zou isoleren, word je al snel met vochtproblemen geconfronteerd. Bij een plat dak zit er namelijk een dampwerende laag langs de buitenzijde en als je dit ook aan de binnenzijde aanbrengt, houd je daartussen een ruimte over waar vocht en condens rustig kunnen tieren. Dit is ook belangrijk om schade aan het dakbeschot tegen te gaan.

Een hellend dak kan je zowel langs de binnen- als de buitenkant isoleren. De keuze die je maakt hangt af van je dakbekleding, budget en of je de isolatie zelf wilt plaatsen. Wanneer je de isolatie langs de binnenkant plaatst, verlies je ruimte, maar dit is verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de voordelen van dakisolatie.

Meer informatie over dakisolatie? Bekijk ook:

Een isolatiespecialist inschakelen?

Dakisolatie specialistHet beste wat je kunt doen is een isolatiespecialist vragen om vrijblijvend advies. Hij kan je het juiste advies meegeven zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Je kunt dakisolatie zelf plaatsen, maar voor een hoger rendement kun je het beste de plaatsing over laten aan deze vakman. De prijzen van isolatiebedrijven voor het plaatsen van de isolatie verschillen aanzienlijk. Wat kun je dan het beste doen? Verstandig is om niet direct de eerste de beste specialist in te huren. Via onze website kun je in een keer tot 6 isolatiebedrijven uit jouw regio vergelijken. Geheel gratis en geheel vrijblijvend. Benieuwd naar de prijzen? Volg dan het stappenplan hieronder:

  1. Ga naar pagina offertes aanvragen en laat je gegevens achter
  2. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox van lokale isolatiebedrijven
  3. Vergelijk en bespaar tot wel 30% op de totale kosten van dakisolatie

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.