De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Energielabel

Sinds 1 januari 2008 is het energielabel in Nederland verplicht voor alle huiseigenaren die hun woning of gebouw willen verhuren of verkopen. Dit geldt zowel voor privépersonen als bedrijven en ondernemingen. Het energielabel moet overhandigd worden aan de koper of huurder zodat die een duidelijk inzicht krijgt in de energiezuinigheid of het gebrek eraan van het gebouw dat hij huurt of koopt. Enkel wanneer het monumenten betreft, is een energielabel geen verplichting. Logisch, want sommige veranderingen kan je niet uitvoeren zonder een monument onherroepelijk te beschadigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met een energielabel kan een koper of huurder zien welke energiekosten hij vermoedelijk zal krijgen in de woning of het gebouw en welke verbeteringen er nog mogelijk zijn.

Waar kan je een energielabel opvragen?

Een energielabel krijg je nadat er een inspectie van de energiezuinigheid van je woning is uitgevoerd. Deze kan door elke erkende adviseur gebeuren en het is aan jou om contact op te nemen met een adviseur. Natuurlijk is dit niet gratis. De kosten variëren per adviseur en het loont dus de moeite om verschillende offertes op te vragen alvorens een expertise te laten plaatsvinden. Daarnaast zal een vrijstaande woning natuurlijk duurder zijn dan een rijtjeshuis. Woon je in een flatgebouw dan kan je ervoor kiezen om samen met de andere bewoners het hele complex in één keer te laten keuren. Dit zal de verbouwkosten per woning aardig naar beneden halen. Na de expertise zal de adviseur een energielabel toekennen aan de woning gaande van A tot G. A is hierbij het label dat aantoont dat je een zeer energiezuinige woning hebt en G geeft aan dat er nog heel wat werk is op dit vlak. Wanneer je van plan bent je huis te verkopen, zal een gunstig energielabel de prijs van je woning verhogen en visa versa met een minder gunstig label.

Wat staat er op het label?

Het energielabel geeft de koper of huurder informatie over de mate waarin de muren, het dak, de vloeren en de ramen geïsoleerd zijn. Daarnaast komt het energieverbruik van de verwarming, ventilatie en het water erop te staan. En als laatste volgt wat informatie over hoe de woning nog zuiniger gemaakt kan worden. Vergeet niet om ook bij een eventuele aanbouw aan het energielabel te denken.

Ontevreden over het gegeven label?

Ben je ontevreden over het verkregen label en vind je het oordeel van de adviseur onterecht, dan kan je het label betwisten. Het is altijd aan te raden om eerst met de adviseur samen te zitten. Is dit geen optie dan kan je terecht bij het klachtenloket. Achten zij je klacht gegrond, dan krijg je een nieuw energielabel en draagt de adviseur de kosten. Wordt je klacht echter niet aanvaard dan moet je de kosten van de klachtenbehandeling zelf dragen. Ben je het ook niet eens met het klachtenloket dan kan je nog een stap verder gaan. Hierbij stap je naar de geschillencommissie. Zij onderzoeken je klacht opnieuw en nemen een definitief besluit omtrent het energielabel van je woning. Het oordeel van de geschillencommissie is onbetwistbaar.

Je wilt je woning verkopen en hebt om deze reden een adviseur ingeschakeld om je huis te keuren en een energielabel toe te kennen. Sinds begin 2015 is het verplicht dit te doen als je je woning op de markt wilt zetten. Het kan je echter gebeuren dat je het absoluut niet eens bent met het oordeel van de adviseur. Je zal niet de eerste zijn met een klacht over het energielabel dat je woning toegekend heeft gekregen. Maar hoe ga je daar mee om?

Waar ga je heen met een klacht over een energielabel?

Net als de meeste conflicten is het beste om eerst rechtstreeks naar de adviseur of controleur te stappen die je woning in eerste instantie gekeurd heeft. Je kan dan aangeven waarom je het niet eens bent met het resultaat. Misschien heb je wel verbouwingen gedaan in de afgelopen jaren om juist de isolatie te verbeteren en komt dit niet juist door in het label. Dit kan je allemaal gerust aangeven. Kom je er met de adviseur niet uit? Dan kan je altijd nog naar de Geschillencommissie Energielabel stappen.

Wat kan de Geschillencommissie Energielabel betekenen?

Of je nou een particulier of bedrijf bent met een probleem, je kan altijd bij de geschillencommissie terecht. Er zijn twee soorten problemen die je kan hebben. Je kan het simpelweg niet eens zijn met het advies of er kan bijvoorbeeld schade ontstaan door de werkzaamheden die nodig waren om je energielabel vast te stellen. In beide gevallen kan de Geschillencommissie je van dienst zijn. Als je in je gelijk staat zal de adviseur gewaarschuwd worden en zullen ze je probleem oplossen. Voorwaarde is wel dat je eerst zelf met je probleem naar de adviseur bent gestapt zoals hierboven beschreven.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.