De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Je huis verduurzamen door een winterschilder in te huren?

Soms kan het zo zijn dat na het plaatsen van isolatie het noodzakelijk is om de boel te laten schilderen. Daarbij is het belangrijk dat alles er weer zo uit ziet zoals dat voor de plaatsing van woningisolatie het geval was. Het inhuren van een schilder is dus een optie. Maar wist je dat je ook een winterschilder kunt inhuren om op de kosten te besparen?

Hand op de knip
In een tijd van economische tegenspoed zijn grote uitgaven lang niet voor iedereen weggelegd. We houden de hand op de knip en zijn wat minder gul, allereerst natuurlijk naar onszelf. Maar dit wil niet zeggen dat we compleet kunnen stoppen met het spenderen van geld. In tegendeel, de kosten draaien gewoon door en veel mensen moeten met slimme trucjes komen om alles op een rijtje te houden. Het raakt iedereen, en hoewel de economie zeker beterende is, is deze nog lang niet op het oude peil van vroeger. Maar wat kun je dan doen om de kosten zoveel mogelijk te beperken zonder jouw vroegere levensstandaard vaarwel te zeggen?

Beperk jouw uitgaven
Dat varieert uiteraard per uitgave. Zo kun je ervoor kiezen om voortaan minder dure kleren te kopen. Of om eens voor het B-merk te gaan in plaats van het A-merk in de supermarkt. Het wilt nog wel eens verschillen. Dit zijn echter nog maar de uitgaven aan het topje van de ijsberg, er zijn een heleboel meer kosten die gemaakt moeten worden. Die variëren dan ook weer enorm in de omvang, maar kunnen wel door je beïnvloed worden. Stel, je wilt een klus aan het huis laten doen. Je hebt eindelijk besloten om de boel eens opnieuw te laten schilderen en bent wel toe aan een nieuw likje verf.

Goedkopere verf
In zo’n geval kun je een winterschilder inschakelen. Deze schilders zijn tegen dat tarief eigenlijk alleen actief in de koude wintermaanden. Tijdens deze periodes verlagen zij hun tarieven om een aantrekkelijke uitgave te blijven, omdat veel mensen natuurlijk niet de muren gaan laten sauzen in de koude, natte wintermaanden. Het kan voor je ook een ideale keuze zijn wanneer je besloten hebt om het eventjes wat goedkoper aan te doen. Verdiep jezelf eens in de kosten en je zult verstelt staan van de mogelijkheden.

Welke invloed heeft de BTW-regeling op de tarieven van de schilder?
In Nederland wordt vaak onderscheid gemaakt tussen verschillende schilderswerkzaamheden die je in of rondom jouw huis uit kunt laten voeren. Dit onderscheid wordt vermeld binnen de BTW-regeling schilderwerk. Deze regeling houdt onder andere in dat verscheidene werkzaamheden die je uit laat voeren onder het gunstige BTW-tarief vallen van 6%, in tegenstelling tot het standaard tarief van 21%. Welke invloed heeft deze regeling op de tarieven van de schilder die je inhuurt?

Voorwaarden van de regeling
Echter is het wel zaak dat je de voorwaarden van de regeling goed doorneemt voordat je aanspraak kunt maken op het gunstige BTW-tarief. Zo is het onder andere van belang dat de woning die je bezit minimaal twee jaar oud is. Hierbij is het overigens niet van belang hoe lang je de woning al betrekt, er wordt alleen gekeken naar de datum waarop de woning voor het eerst als woning diende. Daarnaast zijn er ook verschillende werkzaamheden die niet onder de regeling vallen. Wel valt sowieso het schilderwerk in en rondom jouw huis onder de regeling. Evenals verschillende voorbereidende werkzaamheden, zoals het ontvetten van de ondergrond en het aanbrengen van grondverf.

Regeling van invloed op de tarieven
Een ander groot voordeel van deze BTW-regeling is dat ook de kosten die worden gemaakt voor de materialen die aangeschaft worden en ook het uurloon van de schilder onder de regeling vallen. Dit houdt in dat ook deze kosten worden belast met slechts 6% BTW, in plaats van het gebruikelijke percentage. Dit scheelt aanzienlijk op de totale rekening, waardoor het zeer aantrekkelijk wordt om jouw huis op te laten knappen onder deze regeling. Ten slotte is deze regeling niet alleen van toepassing op de schilder, maar ook op aannemers en klusbedrijven.

Bronnen:
Schilders België