De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

K-waarde

De k-waarde is een isolatiewaarde die gebruikt wordt binnen de bouwnijverheid om te bepalen hoeveel warmte een wand doorlaat. Doordat een wand vaak opgebouwd is uit verschillende materialen en lagen, kan de k-waarde pas bepaald worden nadat de wand gebouwd is. Ook de dikte en het type materiaal spelen een rol bij het bepalen van de waarde. Een andere naam voor k-waarde die vaak gehanteerd wordt is de U-waarde.

K-waarde: hoe lager, hoe beter

Zoals bij de meeste isolatiewaarden geldt ook voor de k-waarde dat een lagere waarde op een betere isolatie duidt. Hoe lager de waarde hoe meer warmte tegengehouden wordt door de wand. Het grote voordeel hiervan is dat de warmte van binnen niet zomaar afgegeven wordt aan de omgeving en de energiekosten dus beduidend lager zullen liggen. Een lage k-waarde bekomen, brengt natuurlijk wel de nodige initiƫle investeringen met zich mee, maar deze zijn al snel teruggewonnen door de maandelijkse besparingen op de energienota.

Zelf de k-waarde berekenen

Doordat de k-waarde bepaald wordt door een combinatie van verschillende materialen is het niet zo eenvoudig om deze zelf te berekenen. Er dient met elke afzonderlijke laag rekening gehouden te worden op het gebied van zowel dikte, type als materiaal. Een gratis isolatie offerte geeft alvast een zicht op de nodige investeringen.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.