De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kennisbank

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest belangrijke begrippen die betrekking hebben op isolatie en gerelateerde zaken. Daarnaast tref je een lijst met publicaties door bekende onderzoeksinstanties aan. Of bekijk alle isolatie onderwerpen van A tot Z.

Basisbegrippen woningisolatie

Dit zijn de basisbegrippen wat betreft de isolatie van een woning en kantoor.

Algemeen
> Bouwbesluit
> Energielabel

Duurzaam
> Cradle to Cradle isolatie
> Ecologische isolatiematerialen
> Passieve energiewoning

Isolatie
> Isolatie
> Isolatieglas

Isolatiewaarden
> c-waarde
> r-waarde
> k-waarde
> Lambdawaarde
> Warmte isolatie-prestatie

Isolatiemateriaal
> Polyurethaan
> Cfk (wordt niet meer gebruikt)
> Schelpen isolatie

Dak
> Dakbeschot

Akoestisch
> Geluidsisolatie

Spouwmuur
> Spouwmuurisolatie
> Luchtspouw

Vloer
> Vloerisolatie
> Kruipruimte isolatie
> Bodemisolatie

Vocht
> Condensvorming

Warmte
> Warmtecapaciteit
> Wooncomfort

Publicaties

Bekijk de volgende belangrijke publicaties (artikelen, wetenschappelijke artikelen, boeken, nieuwsberichten en meer) die te maken hebben met woningisolatie voor particulieren en zakelijk. Verder zijn sommige publicaties bestemd voor specifieke personen zoals isolatie adviseurs, isolatie installateurs, natuurkunde docenten, gebouweigenaren en facility managers.

 • Titel: ISSO-publicatie 64 Kwaliteitseisen isoleren voor isolatie adviseurs
  Specificaties voor materiaal en montage van thermische isolatie van installaties in de utiliteitsbouw
  ISBN: 978-90-5044-095-0Omschrijving: De informatie is bedoeld voor opdrachtgevers, ontwerpers, installateurs en isoleerders. De specificatiebladen geven de minimaal te hanteren eisen voor isolatiesystemen – zowel isolatiemateriaal als afwerking – en montagetechnieken.
  > Nu kopen
 • Titel: Energielabel heeft nu tanden om van zich af te bijten
  Nieuwbouw krijgt vanaf 1 januari 2013 met strenge controles te maken
  Auteur: C.A.M. ArkesteijnOmschrijving: Al een aantal jaar werkt ISSO aan de richtlijnen en voorschriften voor het Energielabel
  > Nu gratis downloaden
 • Titel: ISSO-kleintje U- en Rc-waarden 2014 voor isolatie installateurs
  Het ‘Kleintje U- en Rc-waarden’ is bedoeld om snel en eenvoudig een U- en Rc-waarde van een bouwkundige scheidingsconstructie te bepalen en zo het warmteverlies te berekenen.
  ISBN: 978-90-5044-256-5Omschrijving: De U- en Rc-waarden zijn voor verschillende scheidingsconstructies vermeld in tabellen, namelijk voor buitenmuren, binnenmuren, vloeren en plafonds, daken, ramen en deuren.
  De U- en Rc-waarden zijn sterk afhankelijk van de uitvoering van de constructie, de dikten van de verschillende lagen, de warmtegeleidingscoëfficiënt van een laag en de warmtegeleiding van bevestigingsmateriaal van isolatie. In dit Kleintje zijn voor veel voorkomende situaties en materiaaldikten tabellen opgenomen. In verband met de steeds scherpere eisen wat betreft de isolatie van constructies, zijn in alle tabellen de isolatiedikten uitgebreid tot 30 cm. Waarden voor de warmtegeleidingscoëfficiënt van constructie- en isolatiematerialen zijn weergegeven in overzichtelijke tabellen.
  > Nu kopen