De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Gevaren koolmonoxide

Koolmonoxide, ook wel bekend als koolstofmonoxide of onder de afkorting CO, is een gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding. Het gas is geurloos, reukloos en giftig. Kortom: levensgevaarlijk.

Wat is het gevaar van koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide maakt je slaperig. Je gaat wat gapen en valt in slaap. Eenmaal in slaap gevallen in de ruimte waar de koolmonoxide aanwezig is, ga je door met het inademen van het gas. Het gas hecht aan bepaalde cellen in je bloed, waardoor er geen zuurstof meer vervoerd kan worden. Het gevolg hiervan is dat je hersenen en organen geen zuurstof meer krijgen en je na niet al te lange tijd zult komen te overlijden. Dat alles zonder dat je het gevoel hebt dat je stikt of op een andere wijze in gevaar bent.

Waar komt koolmonoxide vandaan?

Koolmonoxide komt vrij bij vrijwel alle verbrandingen. Denk maar aan auto’s met een verbrandingsmotor (daarom zijn uitlaatgassen ook dodelijk), maar ook aan onschuldige producten als kaarsen. Ook CV ketels produceren dit ongewenste gas. Een goede ketel wordt goed afgesteld waardoor de hoeveelheid koolmonoxide minimaal is en er dus geen schade voor de gezondheid op de loer ligt, maar een niet goed afgestelde ketel kan een te grote hoeveelheid koolmonoxide produceren en daarmee dodelijk zijn voor de bewoners.

Zeker als je over goede isolatie beschikt kan dit een groot gevaar zijn, er komt dan immers minder verse lucht van buiten naar binnen. Een oplossing hiervoor is om een koolmonoxide meter op te hangen. Deze zijn voor enkele euro’s te kopen bij bouwmarkten. Je doet er verstandig aan om er meerdere op te hangen, zo voorkom je dat een meter defect raakt en je daar te laat (of zelfs helemaal niet meer) achter komt. Koolmonoxide is totaal niet te ruiken of te zien, en dat is juist zo gevaarlijk. Een goede meter kan dus letterlijk levens redden.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.