De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten en besparingen


Isolatie brengt heel wat kosten met zich mee en wanneer je verbouwt, kan je behoorlijk schrikken van het totale kostenplaatje. Zeker wanneer je goed isoleert en een energiezuinige of passieve woning tracht te bekomen. Het is echter belangrijk om steeds in je achterhoofd te houden dat dit kosten zijn die je later zal terugverdienen. Sommige kosten verdien je snel terug, andere zullen wat meer tijd vragen. Maar één ding is zeker, wanneer je kiest voor een goede isolatie gaat je energierekening altijd naar beneden. Maar hoeveel opbreng heb je dan precies en hoe snel is iets terugverdient?

Nieuwe beglazing

Eén van de meest gemaakte kosten is het veranderen van de beglazing. Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen dubbel glas of hoogrendementsglas in zijn woning. De voordelen zijn talrijk en naast een betere warmteregulering is dit type glas ook heel wat meer geluiddempend. Bovendien is de kostprijs voor het vervangen van je glas meestal niet zo groot. De pure opbrengst is dat helaas ook niet en het duurt ongeveer 10 jaar voor een gemiddelde woning voor de investering is terugverdiend. Op vlak van comfort echter, zal je het verschil vanaf dag één merken.

Dichten van naden en kieren

Een tweede besparing die je snel en eenvoudig kan bekomen is het dichten van naden en kieren. Zeker in een oudere woning kan dit een behoorlijk groot probleem zijn. Naden en kieren zorgen voor tocht- en vochtproblemen en die kan je beter vermijden dan voorkomen. Een voordeel van naden en kieren is dat je ze zelf kan dichten. Je hebt dus geen grote investeringen en er komen geen vakmensen aan te pas. De opbrengst is gering, maar doordat de kosten dat ook zijn, is het vaak binnen het jaar al teruggewonnen.

Isoleren van de gevel

Bij de grotere investeringen vinden we dan de isolatie van de gevel terug. Hier kan je kiezen voor het isoleren van de binnen- of de buitenzijde van de gevel. Het voordeligste is natuurlijk om alles zelf te doen. Neem je bijvoorbeeld de binnenzijde zelf onder handen dan zijn de kosten in drie jaar terugverdiend. Ook spouwisolatie kan je in dezelfde tijd terugverdienen, zelfs wanneer je het werk uitbesteed. Een isolatie van de buitenzijde door een professional kost je 10 jaar om de investering eruit te halen.

Het dak isoleren

Ook dakisolatie kan je al snel de nodige besparingen opleveren. Net zoals bij de rest van je huis geldt ook hier dat je het snelste verdient wanneer je de isolatie zelf plaatst. Bij een schuin dak kan je op die manier de kosten al na 2 jaar terugwinnen. Kies je ervoor de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak, dan zal je investering na 4 jaar terugverdient zijn.

Kiezen voor vloerisolatie

Een laatste isolatie die zich relatief snel terugverdiend is vloerisolatie. Het nadeel hiervan is dat het natuurlijk moeilijk uit te voeren is wanneer je de woning al behuisd. Vloerisolatie die je zelf plaatst, heb je in 4 jaar terugverdiend. Bij gebruik van een professional zal het 10 jaar duren.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.