De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Spouwmuurisolatie levensduur

Steeds meer gezinnen beslissen om een doorgedreven isolatie te voorzien in hun huis. Het aanbrengen van deze isolatie is nodig om het wooncomfort in huis te verhogen. Door het toepassen van isolatie zal je niet alleen merken dat er een behaaglijker gevoel heerst in je woning, daarnaast worden koudebruggen voorkomen en kunnen omgevingsgeluiden worden gedempt. Veel mensen die willen investeren in met name spouwmuurisolatie stellen zich echter de vraag over welke levensduur deze precies beschikt. Aangezien een spouwmuur slechts één keer kan worden geïsoleerd is dit een zeer belangrijke vraag waar we graag een passend antwoord op willen geven.

Impact van vocht op isolatie

Het belangrijkste aspect waar je rekening mee dient te houden bij het isoleren van je spouwmuur is de mate waarin het isolatiemateriaal in contact zal komen met vocht. Bovendien is het ook zeer belangrijk om er voor te zorgen dat er binnen de spouwmuur een degelijke ventilatie wordt voorzien waardoor vocht geen kans krijgt om er zich op te hopen. Bepaalde isolatiematerialen zoals isolerende parels en PUR schuim hebben een prima vochtwerende werking waardoor ze zelfs in de meest vochtige omstandigheden gebruikt kunnen worden. Een ander materiaal zoals glaswol is dan weer wel onderhevig aan vocht waardoor de isolatiewaarde na enige tijd kan afnemen. Dit wil niet zeggen dat de isolatie niet meer bruikbaar is, maar wel dat het niet meer op een optimale wijze zal isoleren.

Verschil in levensduur

Over het algemeen kan je er rekening mee houden dat isolatiemateriaal dat wordt geplaatst in de spouwmuur een leven lang mee gaat. Sommige isolatiematerialen kunnen na verloop van tijd echter een beetje aan isolatiewaarde inboeten. Dit kan enerzijds zoals eerder reeds aangegeven door vocht, maar anderzijds is het ook mogelijk dat de tand des tijds haar invloed begint te hebben op de duurzaamheid van het materiaal. Isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol kunnen wat dat betreft de beste waarden voorleggen, maar ook het steeds populairder wordende PUR schuim doet het meer dan behoorlijk. In ieder geval, wanneer je er voor kiest om je spouwmuur van isolatie te voorzien is dit over het algemeen een investering die je slechts één keer in je leven zal moeten doen. Behalve als je gaat verhuizen naar een niet-zo-nieuwe-woning natuurlijk.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.