De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Muurisolatie

De meeste warmte verdwijnt door het dak, ongeveer 30% als het niet geïsoleerd wordt. Daar moet je dus eigenlijk altijd mee beginnen. Een andere grote boosdoener is de buitenmuren, bij een vrijstaande woning bedraagt dit ongeveer 20%. Muurisolatie kan je dus veel geld besparen.

Muurisolatie door een spouw

Je kan je buitenmuren isoleren door de spouw op te vullen, je spouw moet dan minstens 3 cm breed zijn. De binnen- en buitenmuur moet eveneens droog zijn anders loop je het risico op vochtproblemen. Bij een geverfde woning, waarbij de buitenmuur nog zeer weinig ademend is zal men zelden voor muurisolatie kiezen. Meestal zal de ingespoten isolatie ook nadien niet meer verwijderd kunnen worden. Dit opvullen vertrouw je dus best toe aan een vakman met voldoende ervaring. Voor meer uitgebreide informatie ga je naar de pagina: spouwmuurisolatie.

Muurisolatie langs de buitenzijde

Heb je geen spouw of als je deze niet wilt opvullen, dan isoleer je het beste de buitenmuur langs buiten. Dat is echter niet altijd mogelijk en meestal heb je een vergunning nodig, je woning zal namelijk na deze renovatie een ander uitzicht hebben. De muurisolatie moet zorgvuldig uitgevoerd worden en zal de vrijstaande woning als het ware volledig omsluiten en moet voldoende dik zijn. Je hebt dan als voordeel dat er geen koudebruggen meer overblijven en dat je muren nog steeds de binnenwarmte kunnen opnemen en later traag afgeven. Deze muurisolatie kan tussen een houten of metalen regelwerk geplaatst worden of rechtstreeks op de muur bevestigd met speciale pluggen of zelfs gelijmd worden. Daarop komt dan een afwerkingslaag, sierpleister of ander materiaal. Vooraleer je hieraan begint moet je ook nagaan of je dakoversteek en je raamdorpels voldoende uitsteken. Anders dien je die ook vooraf aan te passen.

Muurisolatie langs de binnenzijde

  • Kan je niet langs buiten isoleren en heb je geen spouw, dan moet je langs binnen isoleren. Hier dien je bovendien aan de warme zijde van de muurisolatie ‘binnen’ een bijkomend vochtscherm te blijven. Soms is dit reeds op het isolatiemateriaal gekleefd en dien je enkel nog de verbindingen te tapen. Het resultaat is eveneens een aanzienlijke warmtewinst, maar hier zijn enkele nadelen: je muur zal geen warmte meer kunnen opslaan en je zal, vooral bij een oudere woning, behoorlijk wat koudebruggen blijven hebben. Naast een gebrek aan isolatie op die plaats is er bij een koudebrug ook het risico dat je vochtige binnenlucht juist daar condenseert en je dus mogelijk kans op schimmelvorming hebt.
  • Tenslotte verlies je ook relatief veel ruimte. Als je je buitenmuur bijvoorbeeld met 10 cm PIR isoleert en je werkt die af met een binnenpleister ben je toch al vlug minstens 12 cm ruimte kwijt. Isoleer je met een materiaal dat een minder hoge isolatiecoëfficiënt heeft (glaswol, rotswol of bijvoorbeeld cellulose), dan ben je nog meer ruimte kwijt of isoleer je minder goed. Je moet ook al de schakelaars en stopcontacten van die muur aanpassen aan de toegenomen dikte.
  • Een goede muurisolatie verdient zichzelf op korte termijn terug. Niet alleen in verwarmingskosten (gas, elektriciteit of stookolie), maar ook in comfort. De ruimte zal vlugger opgewarmd raken en minder snel afkoelen of, in de zomer, minder snel opwarmen. Daarnaast is door isolatie minder condensvorming merkbaar en zal de binnenklimaat aangenamer worden.

Naast het dak dienen ook de muren goed geïsoleerd te zijn, wil je besparen op je energierekening. De grootste pijnpunten bij je muren zijn de plaatsen waar ramen en deuren staan. Dit komt doordat de afdichting niet altijd even perfect gebeurt en dit kan tot koudebruggen leiden. Het kleinste kiertje kan al een grote invloed hebben op het warmteverlies van je woning. Want lucht ontsnapt langs ieder gaatje dat er nog te vinden is. Daarom is het noodzakelijk om bij het isoleren van de muren extra aandacht te geven aan deze dichtingen. Een vloeibaar isolatiemateriaal zoals PUR in spuitbussen leent zich perfect tot de afdichting van eventuele kleine kiertjes. Weinig moeite, maar het effect zal onmiskenbaar groot zijn.

Hoe de muren isoleren?

De muren isoleer je afhankelijk van hun opbouw. Bij een spouwmuur kan je de spouw opvullen, bij een massieve muur heb je keuze tussen het maken van een spouw of het gebruik van isolerende wandpanelen. Het grote voordeel van deze laatste is het, bijna volledige, behoud van je woonruimte. Bij een spouw gaat er ruimte verloren doordat de spouw dit gaat innemen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de muren langs de buitenzijde te isoleren, op voorwaarde dat deze extra isolatie binnen je perceel valt en je muren natuurlijk bloot liggen. Vraag een gratis offerte op maat van jouw woning aan.

Wat zijn de exacte kosten van muurisolatie?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat de kosten bedragen voor muurisolatie. De totale kosten van muurisolatie (incl. arbeid) kan aanzienlijk verschillen per isolatiebedrijf. Het beste wat je kunt doen is vergelijken. Gelukkig kun je in een keer tot 6 offertes van lokale bedrijven ontvangen en direct vergelijken. Ga naar het isolatieformulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten van muurisolatie besparen!

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.