De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht in een woning kan grote schade veroorzaken aan wanden. Doordat wanden steeds beter geïsoleerd worden kan eventueel vocht niet anders dan een weg naar boven zoeken. Vaak resulteert dit uiteindelijk in afgebladderde verf of stuc dat afbreekt.

Waar komt het vandaan?

De oorzaak van optrekkend vocht is over het algemeen grondwater. Het kan zijn dat de fundering in direct contact staat met grondwater. Maar het kan ook komen dat er onvoldoende horizontale isolatie is die het grondwater moet tegengaan. Ook kan het zijn dat er niet voldoende dichte lagen zijn, een voorbeeld hiervan is een trasraam. Hoe snel het vocht omhoog komt hangt af van meerdere dingen. Er kan verkeerde steen gebruikt zijn of simpelweg steen die te poreus is. Ook kunnen er fouten gemaakt zijn tijdens de bouw en kan foutieve metselspecie van invloed zijn.

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?

Als er teveel vocht in een muur zit kan dit een groeiplek worden voor schimmels en bacteriën. Daarnaast kunnen er vochtplekken ontstaan op de wanden en kan het vocht het stucwerk, verflagen of behang aantasten. Daarnaast kan het ook betonrot of houtrot veroorzaken natuurlijk. Genoeg redenen om proberen het probleem tegen te gaan of terug te draaien.

Hoe kan optrekkend vocht voorkomen worden?

Om verder vocht te voorkomen zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van vochtwerende barrières in muren. Een soort van grens wordt gecreëerd waarboven de muur dan weer kan drogen en droog zal blijven. Als het probleem begint in een kelder kan het ook compleet afgedicht worden om zo verdere uitbreiding van het vocht tegen te gaan. Hoe dan ook is het van belang een expert te laten kijken naar het probleem om aantasting van je woning en je gezondheid te voorkomen.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.

Zie ook: www.vochtbestrijding.nl