De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Historische pannendaken

Ontwikkelingen gaan vaak ten koste van historische elementen. Het oude maakt ruimte voor het nieuwe en betere. Zo is het ook met pannendaken. De dakpannen die vroeger werden gebruikt zijn zeer zeldzaam aan het worden in ons land en worden overal vervangen door de nieuwe kwalitatieve dakpannen, maar dan zonder het karakter van deze historische dakpannen.

Welke materialen gebruikte te vroeger voor dakpannen?

Nog voordat de dakpan zijn intrede maakte werden in de 14e eeuw daken bedekt met organische materialen zoals stro, gras en riet. Soms werd het nog met leem bestreken. Deze daken waren niet het beste en kregen later de naam ‘weke dak’ toegekend. Na hevige stadsbranden werd het verplicht om daken te maken van harde materialen zoals daktegels, onder- en bovenpannen en leien. De ontwikkeling van de pannendaken heeft zich eeuwen doorgezet totdat de veiligheid kon worden gewaarborgd. Er zijn veel soorten historische dakpannen, maar helaas zijn deze steeds minder te vinden.

Behouden of container?

Als je bezig bent met woonisolatie dan is vaak het dak ook een punt van aandacht. Je gaat het dak isoleren en komt voor de keuze te staan of je de oude dakpannen gaat hergebruiken of dat je kiest voor nieuwe. Als je toch een stukje historie wilt bewaren, bekijk dan goed naar de staat van de pannen. Zijn ze echt niet goed meer, doe ze dan weg. Zijn ze nog wel goed, gebruik ze dan wel en vul de rest aan met andere historische pannen. Zoek deze op internet en behoudt het stukje historie. Besluit je toch te gaan voor een nieuw dak en nieuwe dakpannen, gooi dan de bruikbare oude dakpannen niet weg en verkoop deze aan een liefhebber of geef ze weg. Je kunt er zeker iemand blij mee maken.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.