De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Subsidie isolatie

IcoonEen aantal jaren geleden waren subsidies vanuit de Rijksoverheid, provincies en gemeenten in overvloed, maar is dat voornamelijk door de bezuinigingen die het kabinet heeft doorgevoerd vandaag de dag niet meer het geval. Gelukkig zijn er nog enkele kleine regelingen over en blijft ook het verlaagd BTW-tarief (6% BTW op isoleren) van kracht. Zo betaal je dus slechts 6% BTW op isolatie in plaats van het reguliere 21% BTW-tarief; wat aardig kan oplopen.

Ook zonder subsidie rendabel?

De meeste investeringen betalen zichzelf op korte tot middellange termijn terug. En daarnaast heb je ook nog eens een enorme verhoging van het comfort in de binnenruimtes. Het loont dus altijd om te isoleren, ook zonder subsidies. Niettemin wil dat natuurlijk niet zeggen dat je de subsidies die nog van kracht zijn niet zou moeten opvragen. Vraag hem aan als je aan de voorwaarden voldoet.

Subsidie spouwmuurisolatie

Landelijke isolatiesubsidies?

Op landelijk niveau zijn alle subsidies stopgezet per eind 2011. Omdat de Rijksoverheid nog steeds grote energiebesparingen moet verwezenlijken tegen 2020 is besloten om toch na al die jaren een isolatie subsidie uit te geven. Huiseigenaren en VvE’ers kunnen 15 september 2016 tot 31 januari 2018 een aanvraag voor subsidie indienen en tot 20% van de kosten terugkrijgen.

Provinciale isolatiesubsidies?

Op provinciaal vlak, kan je wel op enkele subsidies rekenen, aangenomen dat je in de juiste provincie woont. Zo blijft in Groningen, Drenthe, Friesland en Zeeland een subsidieregeling van kracht. De voorwaarden om hier aanspraak op te maken, zijn per provincie verschillend. En het is natuurlijk maar de vraag hoe lang deze regelingen nog van kracht zullen blijven.

Gemeentelijke isolatiesubsidies?

Er zijn meerdere gemeenten die nog subsidieregelingen hebben op gebied van isolatie, maar er is geen lijn in te trekken. De voorwaarden verschillen per gemeente als ook de bedragen die je ontvangt en geldt hierbij in veel gevallen het op=op principe. Dus moet je er vroeg bij zijn. Er zijn gemeenten die rekening houden met een bedrag per inwoner, bij andere telt de investering die je maakt en soms telt enkel de bekomen energiewinst. Het loont hoe dan ook om je te bevragen bij de gemeentediensten over mogelijke premies en subsidies in jouw gemeente. Ga daarvoor als eerste naar de website van je gemeente en provincie.

6% BTW in plaats van 21%?

Alhoewel dit geen echte premie of subsidie is, levert het toch heel wat euro’s op en kan je het dus als dusdanig beschouwen. Alle woningisolatie valt in de lagere BTW categorie van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. En dit geldt niet alleen voor de isolatiematerialen zelf, ook het loon dat je betaalt voor het plaatsen van de isolatie kent dit lagere BTW tarief. Natuurlijk zijn er ook aan deze regeling enkele voorwaarden verbonden.

Subsidie vloerisolatie

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.