De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Spouwankers

Spouwankers zijn cruciale onderdelen van een spouwmuur. Een spouwmuur is een muur die in feite uit twee evenwijdige muren bestaat. Tussen deze muren is een ruimte die de spouw wordt genoemd en die ervoor dient een betere isolatie te geven.

Waar zijn de spouwankers voor?

Aanvankelijk was de functie van de spouwankers in een spouwmuur stevigheid bieden aan de muur en de twee spouwplaten, oftewel de twee muren aan weerszijden van de spouw, verbinden. Toen in de loop der tijd het belang van isolatiematerialen steeds meer duidelijk werd, kregen de spouwankers als nieuwe functie dat het isolatiemateriaal er als het ware op werd geprikt. Ze zijn met name geschikt voor warmte-isolatie, want bij geluidsisolatie geven ze wel ondersteuning aan de geluidsisolatieplaten, maar hebben ze zelf, door het materiaal waar ze van gemaakt zijn, wel een grotere geluidsoverdracht. Op die manier werken ze juist averechts bij geluidsisolatie.

Wat te doen bij roestende spouwankers?

Voor isolatie zijn spouwankers dus wel uiterst geschikt, maar omdat zij doorgaans van verzinkt staaldraad zijn gemaakt, willen zij nog wel eens gaan roesten. Dit heeft als gevolg dat de muur zijn stevigheid verliest en dat die zelfs kan instorten. In Nederland zijn er dan ook vele regels gebonden aan het plaatsen van spouwankers. Zo moeten er minimaal 4 spouwankers per m2 muur geplaatst worden. En dienen ze bij roest vervangen te worden. Schakel daarom altijd professionele hulp in bij het plaatsen of vervangen van spouwankers.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.