De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie icoonVan alle soorten isolatie is spouwmuurisolatie het meest aantrekkelijke. Door het isoleren van de spouw kun je jaarlijks in vergelijking met andere type woningisolatie het meeste rendement behalen. Een investering in het isoleren van de spouw is dus zeker de moeite waard. Maar wat gebeurt er precies? En wat is de spouw? Ontdek op deze pagina alles over spouwmuurisolatie.

Wanneer is spouwmuurisolatie interessant?
Woningen die na 1920 en vóór 1976 gebouwd zijn hebben in principe een spouw, maar in de meeste gevallen geen spouwmuurisolatie. Dus als je woning of kantoorpand tussen 1920 en 1976 gebouwd is kan het ook voor jouw zeer aantrekkelijk zijn om spouwmuurisolatie te laten plaatsen. Bouwwerken die na 1976 en vóór 1989 gebouwd zijn hebben in principe wel een vorm van isolatie maar kan het stukken beter. Bekijk daarom de mogelijkheden.

Je moet letten op het volgende:

  • Je woning of kantoorpand dient dus gebouwd te zijn vóór 1989
  • Je dient natuurlijk een spouw zonder isolatie te hebben
  • De spouw dient vrij van bouwafval te zijn (geen koudebruggen of cementbaarden)

Een isolatiespecialist kan er ook voor zorgen dat al het afval in de spouw verwijderd wordt voordat het bedrijf spouwmuurisolatie aanbrengt.

Introductievideo spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie precies? Wat is de spouw? Wat is het rendement? Kan ik zelf de spouwmuur isoleren? Antwoorden op deze vragen zie je in de volgende video.

Wat is de spouw?

Vroeger had je enkel volle muren, die waren stevig maar waren wel één grote koudebrug. Later introduceerde men de holle spouw. Een buitenmuur en een binnenmuur aan elkaar verankerd door spouwhaken. De buitenste muur had (heeft nog) onderaan kleine openingen om het water dat door condens ontstaat tegen die muur te laten weglopen. De binnenmuur blijft op die manier altijd droog. Deze luchtspouw is dus wel ideaal tegen vocht, maar isoleert zo goed als niet. Onder meer door de hoge prijs van gas en stookolie kwam er meer en meer nood aan het goed isoleren van de woning. Ook de isolatiematerialen en de technieken ontwikkelen nog steeds op een zeer hoog tempo. Het kan dus zeker lonen om voor spouwmuurisolatie te kiezen.

Spouwmuurisolatie met glaswol

Besparing per jaar dankzij spouwmuurisolatie

Hoeveel kun je eigenlijk met spouwmuurisolatie besparen? Dat is een goede vraag en is het antwoord hierop afhankelijk van de situatie. Doordat je per woningtype een andere investering moet maken en daardoor dus ook een bepaalde besparing op jaarbasis zult behalen is het rendement op spouwmuurisolatie dus verschillend. In het volgende tabel zie je wat voor kostenbesparingen je op je energierekening op jaarbasis kunt behalen. Deze berekeningen zijn gebaseerd op data van eind 2019, echter is de opgesomde informatie indicatief. Voor de exacte kosten, besparingen en het rendement van spouwmuurisolatie dien je contact op te nemen met isolatiebedrijven in je regio.

Type woning Type isolatie Totale investering Totale besparing
Gemiddelde Nederlandse woning Spouwmuurisolatie €2000,- euro €570,- euro p.j.
2-onder-1 kap woning Spouwmuurisolatie €2000,- euro €550,- euro p.j.
Rijtjeswoning Spouwmuurisolatie €750,- euro €200,- euro p.j.
Appartement Spouwmuurisolatie €700,- euro €190,- euro p.j.

*Deze informatie is indicatief. Isolatie.net biedt geen garanties op de besparingen en de benodigde investering per woningtype. Vraag naar de exacte prijzen en besparingen bij isolatiebedrijven in je regio door gratis offertes op te vragen.

Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw of verbouwing

De woning wordt traditioneel gebouwd met een buitenmuur, een spouw en een binnenmuur. Tegen de binnenmuur (warme zijde) komt de spouwmuurisolatie. Deze wordt geklemd met speciale spouwhaken die de spouwmuurisolatie vastzetten. De spouwisolatie moet zeer nauw aansluiten en bovendien langs beide kanten een dampscherm hebben. Soms is dat een reflecterende aluminium bekleding. Op die manier wordt voorkomen dat het vocht van de woning via de binnenmuur en bepleistering zou condenseren in de isolatie. De spouw is dan niet volledig opgevuld omdat er een kleine ruimte om het vocht dat door de buitenmuur toch nog kan doordringen moet afvloeien of moet verdampen door tocht. Soms wordt de spouw wel volledig opgevuld met spouwmuurisolatie. In dat geval heb je meer isolatie met dezelfde totale muurdikte. En is het beter om een buitenmuur te hebben die ademend is en liefst ook waterafstotend. Beide technieken komen evenveel voor en hebben elk zo hun voordelen en nadelen.

Opvullen van de bestaande lege spouw

Lege spouw opvullen met spouwBij een bestaande woning met een lege spouw kan je die uiteraard volledig laten opvullen met spouwmuurisolatie. Het resultaat is een aanzienlijke winst in warmte.

Hier gaat het natuurlijk altijd over een volledige opvulling. De buitenmuur moet dus voldoende ademend zijn, anders krijg je vochtproblemen in de woning of kan na verloop van tijd sommige soorten isolatie nat worden. Een geschilderde buitenmuur is bijvoorbeeld een groot risico. Het opvullen gebeurt door op regelmatige afstand gaatjes te boren in de muur van buiten af en die dan vol te spuiten. De gaatjes worden nadien vakkundig weggewerkt en zijn vrijwel niet meer te zien als je voorbij loopt.

Als je bestaande spouw te klein is, bijvoorbeeld 2 cm breed, dan heeft het geen zin om die te laten volspuiten. De energiewinst is dan te klein en het risico op vochtproblemen te groot. Een mogelijk alternatief is de buitenmuur weg te nemen en dan een nieuwe buitenmuur met isolatie te plaatsen, ook wel gevelisolatie genoemd.

Welke materialen voor spouwmuurisolatie?

Spouw isoleren met isolatieparelsBij nieuwbouw worden vaste isolatieplaten gebruikt met een hogere densiteit. Deze zullen nooit inzakken of in de spouw vervormen. Meestal hebben ze ook al aan beide zijden een dampscherm. Bij het opspuiten worden dezelfde materialen gebruikt maar in vlokken of korrels. Het resultaat is bij gelijke dikte praktisch identiek behalve dan dat er bij het inspuiten uiteraard geen dampscherm geplaatst kan worden.

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van isolatie aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!

Meer informatie:

Vrijblijvend advies

Kom vrijblijvend in contact met diverse isolatiespecialisten uit jouw regio. Niet alleen ontvang je dan deskundig advies, je ontvangt ook een prijsopgave. Zelf de spouw isoleren is onbegonnen werk. Je beschikt veelal niet over het juiste apparatuur en ook niet over de kennis. Schakel een expert in en laat het werk professioneel uitvoeren. De prijzen per bedrijf lopen echter flink uiteen en is het dus verstandig om meerdere isolatiebedrijven te vergelijken. Volg het stappenplan hieronder en bespaar ook geld:

  1. Ga naar het isolatieformulier en laat je gegevens achter
  2. Ontvang vrijblijvend tot 5 prijsopgaven in je mailbox van lokale isolatiebedrijven
  3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit (en de voorwaarden)
  4. Bespaar tot wel 30% op de kosten

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van isolatie aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!