De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Stookkosten

Isolatie gaat eigenlijk hand in hand met stookgedrag. Hoe meer je stookt, hoe meer warmte er verloren kan gaan. Dat is logisch aangezien warmte pas verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen twee ruimten.

Wanneer het buiten even warm is als binnen zul je dus ook niet hoeven te isoleren; er is dan immers geen warmte die verloren kan gaan.

Is veel stoken slecht?

Als je het graag warm hebt en een hekel hebt aan kou, is het prima om veel te stoken. Natuurlijk betaal je daar wel de rekening voor. Energie is eenmaal duur, en als je dus altijd een warme woning wilt hebben, zul je daar ook de kosten voor moeten dragen. Wanneer je dit er niet voor over hebt zou je ervoor kunnen kiezen om minder hard te stoken en het wat minder warm te hebben.

Als ik stop met stoken koelt het huis alsnog af, hoe kan dat?

Isolatie houdt warmte zo goed als mogelijk vast, maar er blijft altijd warmte verloren gaan. Dat is niet anders en zal ook nooit anders worden. Hoe meer je stookt, hoe meer warmte er verloren zal gaan. Het is daarom raadzaam om niet meer te stoken dan strikt noodzakelijk. Bovendien is het hele idee van isoleren juist dat je minder geld kwijt bent aan stookkosten. Wanneer je dan alsnog heel veel gaat stoken ben je je winst als het ware alweer kwijt aan de extra stookkosten. Maargoed, het staat eenieder vrij om zelf te bepalen hoe warm of koud hij zijn of haar woning stookt, zolang het voor jezelf behaaglijk is dan is dat uiteraard prima!

Bepaald stookgedrag leidt tot hogere kosten

Elke jaar betalen mensen te veel aan stookkosten, vooral wanneer het flink koud wordt kunnen de kosten erg oplopen. Dit komt vaak doordat de woning niet goed geïsoleerd is, waardoor er veel warmte verloren gaat en de verwarming harder en langer moet branden om de woning warm te krijgen.

Hoeveel geld kan er bespaard worden met betere isolatie?

Als de woning slecht geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren en moet de verwarming harder werken. Dit betekent dat je aan het einde van het jaar een flinke rekening gepresenteerd krijgt. Hoeveel er werkelijk bespaard kan worden valt helaas niet direct te zeggen. Het mag duidelijk zijn dat de stookkosten per woning en zelfs per bewoner kunnen verschillen. Waar de ene persoon genoegen neemt met een kamertemperatuur van 16 graden Celsius, wil de ander het minimaal 23 graden Celsius hebben. Het moge duidelijk zijn dat de laatst genoemde persoon meer kwijt is aan stookkosten dan de eerst genoemde.

Zijn hoge stookkosten te voorkomen?

Hoge stookkosten zijn te voorkomen door betere isolatie. Je woning beter isoleren is een eenmalige investering die zichzelf makkelijk terugverdient. Je zult eerst de ramen moeten isoleren indien deze nog niet van dubbel glas zijn. Isolatieglas biedt namelijk de beste isolatie voor de ramen en deuren met glas erin. Als je eenmaal dubbel glas geplaatst hebt kun je de muren gaan isoleren, want door de muren gaat er ook veel warmte verloren. De muren kunnen ook voor een kleine investering geïsoleerd worden. Dit kan gebeuren door de spouw, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, vol te stoppen met isolatiemateriaal. Dat klinkt omslachtiger dan het is, omdat het zeer fijne materiaal eenvoudig via kleine gaten in de muur de spouw in gespoten kan worden.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.