De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vloerisolatie

Vloerisolatie icoonEen niet-geïsoleerde vloer kan 10% tot 15% van de warmte in een woning of kantoorpand verliezen. Ondanks dat de energieprijzen niet meer zo hard stijgen als enkele jaren geleden, wordt het totale verlies na verloop van tijd toch nog een aardig bedrag dat dus verloren gaat.

Wanneer kan vloerisolatie aangebracht worden?
Je kunt vloerisolatie laten aanbrengen indien je kruipruimte minimaal 35 cm hoog is en isolatiespecialisten toegang tot deze ruimte hebben.

Vloerisolatie op verschillende manieren

VloerisolatieVloerisolatie kan op verschillende manieren: je kan een isolerende chape laten gieten. Bij deze ‘oudere’ techniek werd de chape gemengd met argex-korrels of wordt nu gewerkt met isolerende korrels van hogere kwaliteit. Het resultaat is een isolerende vloer. Nog beter is het plaatsen van harde platen onder de dekvloer. De densiteit daarvan zal hoog zijn want je vloer moet uiteraard voldoende draagkracht hebben.

De meeste isolatieproducenten hebben dergelijke platen in hun assortiment. Die platen kan je zelf leggen of laten leggen. Ze isoleren zeer goed en naargelang het materiaal heb je echt niet zoveel bijkomende vloerhoogte nodig. Een mogelijk probleem bij vaste platen is dat je betonplaat mooi glad moet zijn, anders sluit je vloerisolatie er niet perfect op aan en loop je het risico op kleine holle ruimtes waardoor je bovenvloer wel eens een barstje zou kunnen vertonen. Die isolatieplaten moeten ook mooi aaneensluiten. De leidingen voor je nutsvoorzieningen: elektriciteit, water, komen op deze platen en worden in je chape ingegoten. Zijn de nutsvoorzieningsbuizen echter te dik dan moet je ze gedeeltelijk in je isolatieplaten inwerken.

Kortom, er zijn verschillende manieren om vloerisolatie aan te brengen. De materialen die gebruikt worden zijn onder meer:

 • PUR schuim
 • glaswol
 • steenwol
 • vlasplaten
 • isolatieplaten
 • isolatiekussens of thermoskussens
 • EPS-platen
 • polyurethaan schuimplaten
 • geëxpandeerde kurkplaten
 • houtvezelplaten

Afhankelijk van je wensen, je budget en de type woning kun je voor een van deze materialen kiezen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor verschillende materialen die in verschillende kamers in je woning geplaatst kunnen worden.

Isolatiewaarden verschillende isolatiematerialen

De Rc-waarde, ook wel warmteweerstand genoemd, geeft de isolatiewaarde van een vloerconstructie aan. Deze constructie bestaat uit het isolatiemateriaal, de vloer zelf en de vloerbedekking. Een Rc-waarde tussen 3.5 en 5.0 geeft volgens verschillende bronnen (zoals Milieu Centraal en BespaarLokaal) het beste resultaat. Het isolatiemateriaal zelf heeft ook een isolatiewaarde, dit wordt de Rd-waarde genoemd. Indien je dus een minimale Rc-waarde van 3.5 wilt behalen, zou het materiaal dus een Rd-waarde van minimaal 3.3 moeten hebben.

Isolatiemateriaal Benodigde materiaaldikte voor Rc-waarde van 3.5
Glaswol 12 centimeter
EPS-platen, houtvezel platen, PUR-schuim, geëxpandeerde kurkplaten 13 centimeter
Steenwol 14 centimeter
Vlasplaten 14 centimeter
Polyurethaan schuimplaten 7, 8 of 9 centimeter

Indien je vloerverwarming hebt, is het verstandig om voor een hogere Rc-waarde te gaan. Er wordt aanbevolen om te streven naar een waarde van minstens 5.0. Aangezien bij vloerverwarming de warmte vanuit de vloer omhoog stijgt is de isolatie van de onderkant van de verwarmingselementen belangrijk. Laat een isolatiespecialist je vrijblijvend meer vertellen over de isolatiewaarden, vraag een gratis kostenoverzicht aan.

Opspuiten van de vloerisolatie

Makkelijker en nog beter, maar ook duurder is het volledig laten opspuiten van je vloerisolatie. Dan laat je eerst de nutsleidingen leggen en daarna wordt alles opgespoten met enkele centimeter vloerisolatiemateriaal, meestal PUR. Hierdoor is er altijd een perfecte hechting met de betonvloer, hoe ongelijk hij ook ligt. De dikte bepaal je zelf en je kan hem laten afschuren om er vloerverwarming op te leggen. In dat geval heb je ook geen noppenfolie meer nodig: de vloerverwarmingsbuizen worden met pinnen vastgezet in de vloerisolatie. Daarop komt de chape. Het is dus belangrijk dat je vooraf goed weet hoe je de vloer zal isoleren. Je moet voldoende diepte voorzien, anders krijg je eenvoudigweg geen isolatielaag meer tussen je betonplaat en je bovenvloer.

Video: vloerisolatie (01:43 minuten)

In de volgende video is te zien wat vloerisolatie precies is.

De werkzaamheden; hoe wordt vloerisolatie aangebracht?

Indien je kiest voor vloerisolatie zijn er diverse manieren om het isolatiemateriaal aan te brengen. Veel mensen kiezen voor het laten opspuiten van PUR-schuim. Omdat hierdoor alle kieren en naden onder de vloer gedicht worden geeft PUR het beste resultaat wat betreft de isolatiewaarde. Maar wat zijn de stappen nu precies? Indien je een afspraak gemaakt hebt met een adviseur dan zal er een team van isolatiespecialisten bij je langs komen en vloerisolatie aanbrengen. Zij zullen:

 1. als eerste de ruimte onder de vloer en het PUR-schuim klaar maken
 2. vanuit de kruipruimte onder in je woning de vloerisolatie aanbrengen
 3. het PUR-schuim vanuit onderen tegen de vloer aan spuiten
 4. als het isolatieschuim eenmaal gedroogd is laat deze geen vocht meer door
 5. de kruipruimte afsluiten, maar is deze nog wel toegankelijk
 6. een isolatieteam sturen die binnen 1 dag de vloerisolatie aanbrengt

Ventilatie

De ventilatie van de kruipruimte na het aanbrengen van vloerisolatie is erg belangrijk. Indien deze ruimte compleet is afgesloten kunnen er bepaalde gassen ophopen en kan dat slechte gevolgen voor het beton en het houtwerk hebben. Daarom zal een isolatiespecialist de ruimte ook niet hermetisch afsluiten. De ventilatiekanalen zullen dus intact blijven. Echter is het aan jou om hier goed op te letten en zeker te weten dat ook de kruipruimte na afloop geventileerd blijft.

Nieuwbouw woning

Heb je een kruipruimte, dan dien je de vloerisolatie onderaan te laten aanbrengen. Je vloer wordt niet koud en behoudt volledig zijn warmte-opslagcapaciteit. Werk je zonder kruipruimte (een kruipruimte werd oorspronkelijk enkel geplaatst om vochtproblemen te vermijden), dan isoleer je bovenop de betonplaat.

Geen nieuwbouw woning

Vloerisolatie bestaande woningMisschien heb je een kruipruimte, dan kan je die isoleren. Zie daarvoor het artikel voor kruipruimte isolatie. Is er geen kruipruimte, dan moet je de vloer voldoende diep laten uitbreken. Waarschijnlijk moet ook de betonplaat verwijderd worden om de juiste diepte te hebben. Een hele renovatie waarbij je moet afwegen of de kosten opwegen tegen de energiewinst. Op hoeveel jaren verdien je je dure investering terug? Tenzij je toch een nieuwe vloer wilde. Het probleem is hier dat je je vloer bijna nooit hoger kan laten komen. Anders moet je ook de deuren inkorten en worden staan ze niet meer zo mooi.

Garantie op vloerisolatie

Vloerisolatie keurmerkBepaalde isolatiematerialen verliezen na verloop van tijd hun isolerende werking. Daarom is het goed om garantie op vloerisolatie te krijgen. Zodra je in contact bent gekomen met isolatiebedrijven, dan is het verstandig om te bekijken hoeveel jaar garantie je krijgt. Of het bedrijf volgens een IKOB-BKB certificering werkt en of zij tevens zijn aangesloten bij VENIN (brancheorganisatie isolatie).

Meer informatie:

Vrijblijvend advies over isolatie?

Wil je weten wat het precies gaat kosten om vloerisolatie aan te schaffen? En wil je weten wat het rendement is? Laat je dan vrijblijvend adviseren door isolatiespecialisten. Door contact op te nemen met specialisten kun je een goed beeld van de mogelijkheden krijgen.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.

Bronnen:
– Informatie over: vloerisolatie