De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vocht in huis

Vocht is funest voor een woning. We kennen allemaal wel de foto’s met waterkringen in de plafonds en behang dat los laat. De ellende van vocht is ook vooral dat het niet zo eenvoudig is weg te krijgen. Als een muur eenmaal nat is, zal hij nog maanden nat blijven, ook als de bron van het vocht is verholpen. Het vocht is daarmee een broedplaats voor tal van schimmels en kan zelfs houten constructies aantasten. Bovendien kunnen de schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier vanwege de vele bacteriën die er in groeien.

Hoe kun je vocht in huis voorkomen?

Er is een simpele oplossing voor het voorkomen van vocht in het huis, maar hiervoor moet je wel wat geld investeren. De enige manier om vocht te voorkomen is namelijk door betere isolatie te laten plaatsen. Vaak komt het vocht via de muren de woning binnen, waarmee de muren indirect de grootste oorzaak van schimmels zijn. Als de muren onvoldoende zijn geïsoleerd kan het vocht eenvoudig binnen komen. Het is dan ook zaak deze isolatie op orde te brengen en de muren van goede isolatie te voorzien.

De meeste huizen bezitten tegenwoordig wel een spouwmuur, maar in de wat oudere woningen is deze niet geïsoleerd en valt er dus veel winst te behalen. Een spouwmuur is een muur met een binnen- en buitenmuur. Tussen deze binnen- en buitenmuur bevindt zich een holle ruimte die men de spouw noemt, vandaar dus ook het begrip spouwmuur. Deze holle ruimte kan van isolatiemateriaal worden voorzien, waarmee de isolatie van de muur sterk verbeterd kan worden. Het beste materiaal om vocht tegen te gaan is steenwol, aangezien steenwol waterafstotend is. Het vocht heeft zo geen kans meer om door de muren naar binnen te komen. Laat dit wel altijd door een professioneel doen; als het verkeerd wordt aangepakt, kan dit ervoor zorgen dat er nog meer vocht in het huis komt.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.