De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vochtbestrijding


Het bestrijden van vocht kan niet alleen beter zijn voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je huis. Zo kan het houtwerk makkelijker gaan rotten en vervaagt het verf en het behang. Redenen genoeg om het vochtprobleem aan te gaan pakken.

Waar herken je vochtproblemen aan?

Een luchtvochtigheid tussen de 0% en 50% is perfect. Kom je boven de 50% dan treden er symptomen op die over het algemeen gemakkelijk te herkennen zijn. Zo hangt er vaak een muffe geur, droogt de was minder snel en begint het behang los te laten. Ook zijn er in sommige gevallen vocht- en schimmelplekken zichtbaar. Natuurlijk ben je deze problemen liever voor. Om deze reden raden we je aan om iemand in te schakelen die over kennis van deze materie beschikt. Dit kan een familielid zijn of een professional.

Er kunnen verschillende oorzaken ter grondslag van het probleem liggen:

  • Optrekkende vocht vanuit de funderingen, kruipruimte en muren.
  • Koude bruggen, zoals metalen kozijnen.
  • Condensatie ontstaat wanneer koude en warme lucht met elkaar mengen. Bij een goede ventilatie gaat de condensatie op ramen, deuren of muren zitten.
  • Lekkages

Hoe kun je het probleem aanpakken?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om vocht tegen te gaan. Zo kun je de vochtproductie verminderen door bijvoorbeeld je was buiten te laten drogen of in de droogmachine te stoppen. Ook zal het goed droog houden van de badkamer bijdragen aan vochtbestrijding.

Het is aan te raden om de ventilatie van je huis goed na te (laten) kijken. Als deze in orde is en je ondervind nog steeds last van een hoge luchtvochtigheid, kan je het isoleren van je huis overwegen. Wanneer een huis namelijk goed verwarmt is, is de kans op vocht minder hoog. Wel is het belangrijk dat de installatie goed gebeurd. Anders heeft het vocht namelijk alsnog vrij spel om binnen te komen. Een vochtig huis verwarmen kost namelijk ook heel veel energie.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.

Bekijk ook:
Vochtbestrijder