De website www.isolatie-advies.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vooroordelen

Isolatie kent verschillende voordelen. Zo draagt isolatie onder andere bij aan een lagere energierekening, een aangenamere leefomgeving en een beter milieu. Er bestaan echter een aantal vooroordelen over isolatie en vochtproblemen en dun isolatiemateriaal.

Zorgt isolatie voor vochtproblemen in huis?

Isolatie levert geen vochtproblemen in huis op. Vochtproblemen ontstaan wanneer een woning slecht geventileerd wordt. Deze problemen kun je makkelijk oplossen door een raam open te zetten of door ventilatiemogelijkheden in je huis aan te brengen. In een geïsoleerde woning is goede ventilatie heel belangrijk. Te weinig ventilatie zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en beperkt de hoeveelheid frisse lucht in huis. Daardoor kunnen vochtplekken, schimmels, onaangename geuren, ademhalingsproblemen, allergieën en huismijt ontstaan.

Kan een woning te goed geïsoleerd zijn?

Een te goed geïsoleerde woning bestaat niet. Hoe meer een huis geïsoleerd is, hoe beter de warmte wordt vastgehouden en hoe minder gasverbruik, stookkosten en CO2-uitstoot ontstaan. In dit opzicht kan dus nooit sprake zijn van een overgeïsoleerd huis. Wel is isolatie een investering die geld kost en bestaat er een punt waarop betere isolatie niet meer terugverdiend kan worden met een besparing op kosten. Isolatie is dus niet onbeperkt rendabel.

Isoleren dikke materialen beter dan dunne materialen?

Om het juiste isolatiemateriaal te kiezen, is het verstandig om te letten op de lambda-waarde. Dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de lambda-waarde van het materiaal is, hoe meer warmte het materiaal geleidt. Materialen met een lage lambda-waarde isoleren dus beter dan materialen met een lage lambda-waarde. Het kan zijn dat een dun materiaal een lage lambda-waarde heeft en beter isoleert dan dik materiaal. De dikte bepaalt dus niet in hoeverre een isolatiemateriaal geschikt is, maar de lambda-waarde.

Kosten voor jouw opdracht weten?

Benader dan isolatie experts en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen en deze vervolgens te vergelijken is het mogelijk dat je tot wel 20% op de aanschafkosten gaat besparen.